درس 5= عوامل موثر در کشاورزی  

- کشاورزی سه مرحله ی عمده دارد: ۱- کاشت ۲-داشت ۳- برداشت

عوامل مؤثر در کشاورزی:

الف) عوامل طبیعی

خاک: زمین های پرشیب و سنگلاخ برای کشاورزی مناسب نیستند خاک های آهکی یا نمکی در نواحی خشکی، استعداد کشاورزی ندارند

۲- آب و هوا: هر محصول با یک نوع شرایط آب و هوایی سازگاری دارد درخت خرما در مناطق گرمسیری و سیب زمینی در مناطق سردسیری و برنج در مناطق معتدل و مرطوب رشد می کند

3- آب: آب مورد نیاز کشاورزی از آب باران و رودها تأمین می شود. در بعضی نواحی آب های زیرزمینی را از راه کندن چاه يا قنات به مزرعه ی کشاورزی هدایت می کنند.

ب) عوامل انسانی


١- نیروی کار: به افرادی نیاز داریم که مهارت لازم را برای کارهای کشاورزی داشته باشند مانند کشاورز، آبیار، علف چین، و ...

۲- ابزار و وسایل به ابزار مخصوص کشاورزی برای شخم زدن، آبیاری، درو کردن، کندن علف های هرز و ... نیاز داریم.

۳- سرمایه: باید پول کافی داشته باشیم تا مواد و ابزار مورد نیاز را بخریم و با با دیگران شریک شویم.

۴- مواد: به بذر، کود و سم نیاز داریم که به آنها «مواد» می گویند.

- متوسط بارندگی سالیانه در ایران حدود ۲۶۰ میلی متر و در جهان حدود ۸۰۰ میلی متر است. به همین دلیل ایران جزء کشورهای کم باران جهان است.